Кратка история на далматинът

Далматинът – няма друга порода с по-интересна и обсъждана история. Началото е някъде толкова дълбоко в миналото, че изследователите не могат да достигнат до неговия истински произход. Но с едно те са абсолютно съгласни – тази древна порода е преминала през вековете без да се промени.
Въпреки присъствието на Даламтина в много произведения на изкуството от античността, не може да се твърди със сигурност дали петнистото куче произлиза от Европа, Азия или Африка. Може би някои от разликите в мненията по произхода се дължат на факта, че кучето е било често забелязвано сред цигански катуни на различни места. Болшинството авторитетни изследователи определят като негова родина Далмация, историческа провинция на Балканския полуостров. Въпреки че през вековете далматинът е носил различни наименования като англичанина, английско каретно куче, каретно куче, сливов пудинг, пожарникарско куче, петнисто куче, сегашното му име носи името на местността, която е приета за негова родина, Далмация, днешна Хърватия, а именно Далматин. С това име се споменава в различни източници от средата на 18 век.
Далматинът има изключително разнообразни качества. Използван е по време на война като граничарско куче. Известен е с героичните си прояви при пожар. И до днес той е талисман на Американските пожарникари. През годините е използван като ловджийско куче, но със своето безстрашие се отличава при лов на глигани. Благодарение на силната си памет има изключителни прояви в цирка и на сцена. Заради неговата интелигентност и готовност през годините далматинът практически е бил използван във всички области. Въпреки неговите разностранни таланти, най-известен остава като каретно куче.
Някои биха казали, че дните му като каретно куче идват още от древния Египет, базирайки се на антични гравюри. Други са намерили безброй доказателства назад във вековете за далматини с почти напълно купирани уши за по-безпрепятствено преминаване през храстите, с метални нашийници, с цел да защитават екипажа от разбойници и диви зверове.
Физиката на Далматина е изключително подходяща за дълги преходи. Скоростта и издръжливостта се сливат при него до съвършенство. Красотата, с която се движи, неговата пъргавина, силата, жизнеността и твърдостта на характера, му позволяват да прави дълги преходи, без признаци на умора. Вроденият му инстикт да се движи около каретата и да охранява пътниците в нея, е типичен за него и затова в продължение на много години е бил използван в тази посока. Удивителен е начинът, по който Далматинът и конят се възприемат, като истински приятели. Той може да предвожда каретата, разчиствайки пътя с достойнство и решимост или следвайки я, да придава отличителен облик на всеки един екипаж. Със забележителна лекота той сменя позициите около осите на каретата, даже и на най-трудно достъпните места. Любовта към играта, която носи в сърцето си и неговите уменията, са му спечелили името на единственото всепризнато каретно куче в света. Готовността му за работа е сред най-характерните му черти, но нищо не може да сравни с неговата дружелюбност.
Няма друго по-живописно куче от петнистия приятел с неговата гладка бяла козина, украсена с ясно очертани кръгли петна, чиито цвят може да бъде кафяв или черен. С
отличителната си окраска не може да бъде объркан с никоя друга порода. Силно и атлетично куче, добре замускулено, а характерните му петна са кулминация от много внимателна и дългогодишна селекция.
Аристократичното му поведение не подвежда, той е истински джентълмен. Уравновесеният му характер го прави идеалният пазач. Той рядко лае, но когато го прави, винаги има основателна причина. Въпреки че е винаги вежлив и приятелски настроен, не се съмнявайте, безстаршният далматин ще скочи при всяка опасност, за да ви защити. Изключително разумен и надежден в ролята си на пазач. Вежливо резервиран към непознати, но безрезервно верен и отдаден на стопаните си. Външният вид на Далматина не се влияе от модата. Той се ражда чисто бял, развива се бързо и не изисква никакви допълнителни намеси за външния му вид. Изключително издържлив, лесен за поддържане, пригажда се към всякакъв климат. Не изисква особени грижи, тъй като е здрав, чист и спретнат.
По материали на Dalmatian Club of America. Превод Таня Арангелова

Вашият коментар